Braille Alfabesi nedir?
Braille alfabesi 1820 yıllarının sonunda Louis Braille adında genç bir Fransız tarafından geliştirildi. Braille alfabesi görme engellilerin kullandığı dokunarak okuma, yazma sistemidir. Bu alfabede yer alan harfler, sayılar ve noktalama işaretleri nokta düzenlemelerinden oluşmaktadır. Her hücrede bir Braille harfi, sayı ve noktalama işaretleri bulunur. Braille alfabesinin öğrenmek için ortalama bir zaman çizelgesi bulunmaz. Kişilerin parmaklarının noktalara dokunarak tanımlamaya çalışması kişiden kişiye göre değişiklik gösterir. Ayrıca uzun yıllardır Braille alfabesi görme engelliler için kullanılan harika bir okuma yazma tekniği olarak kabul edilmektedir.
Braille alfabesi pek çok dile uyarlanmış olup ayrıca matematiksel ve müzikal alanda da kullanılmaktadır. Braille alfabesi görme engelli insanların okuyup yazmalarına yardımcı olan bir alfabe tekniğidir. Braille alfabesini öğrenmek için ihtiyacınız olan dokunma hassasiyetini kazanmak biraz zaman alabilir. Alfabede iki kolon taşımakta olan dikdörtgen düzende dizilen altı kabartılmış nokta bulunur ve her iki kolonda üç nokta vardır. Noktaların her biri farklı bir dizilişe sahiptir. Böylelikle 64 farklı kombinasyondan biri oluşturulabilir. Braille alfabesi, el yardımı ile satır boyu soldan sağa hareket ettirilerek okunmaktadır. Görme engelliler Braille alfabesini kullanarak yazılı kelimeleri inceleyebilir ayrıca paragraflar ve noktalama işaretleri gibi yazım kurallarını da fark edebilirler.
Braille Alfabesi Özellikleri Nelerdir?
Braille yazım sistemi ile karakterler ikili şema halinde gösterilmektedir. Ana dili Fransızcadır ve tıpkı Fransızcada yer alan aksan harfleri gösterdiği gibi, Türkçede Braille yazı sistemi Ç,Ğ, Ö, Ü, Ş seslerini göstermek amacı ile yeni semboller ekler. Dillere göre değişen bu istisnanın dışında kullanıcılara yalnızca 64 seçenek sunan bir yazı sistemidir.
Braille alfabesi 20. Yüzyılın sonunda tüm dünyada giderek artan sayısı ile kullanılmaya başlandı. O dönemlerden günümüze kadar birçok görme engelli okuma yazma konusunda Braille alfabesinden yardım aldı.
Dillerin büyük bir kısmı için oluşturulmuş Braille kodu bulunmaktadır. En basit hali ile Braille alfabesinde bir harf bir sembolü temsil etmektedir.
Braille Alfabesi Tarihçesi
Braille alfabesinin 1821lere dayanan bir tarihi bulunur. Bu alfabenin mimarı olan Louis Braillede görme engelliydi. Louis Braillenin görme yetisinin kaybolması babasının atölyesinde bir kaza sonucu meydana gelmiştir. Yaşanan kazanın ardından sol gözünü kaybeden Louis Braille, iltihabın diğer gözüne sıçraması sonucu sağ gözünü de kaybetmiştir. Yaşamını zorluklarla devam ettiren Braille her şeye rağmen yaşamına pek çok başarıyı sığdırmayı başarmıştır.
Braille, Paristeki Kör Çocuklar Ulusal Enstitüsüne 1819 yılında başlamış, 1926 yılı itibarı ile eğitim gördüğü bu okulda öğretmenlik mesleğine atılmıştır. 15 yaşlarında Charles Barbierin icadı olan şifreli yazışma tekniğini geliştirerek görme engeliler için uyarlamıştır. Ortaya koyduğu bu sistemle alakalı bir kitap yazan Braille, ilerleyen dönemlerde alfabeyi daha da geliştirdi.
1852 yılında hayatını kaybeden Louis Braille, henüz 43 yaşında idi. Louis Braille icat ettiği bu alfabenin yaşarken kullanıldığını görememiştir. Vefatının ardından 2 yıl sonra çalıştığı enstitü, Braille Alfabesini kabul etti ve kullanılmaya başladı. Braille alfabesi Fransada hızla dilden dile aktarılarak öğrenmeye başlandı. Avrupa Görme Engelliler Öğretmenleri Konferansında 1873 senesinde bu alfabe birinci seçildi. Sonuç olarak sistem dünyanın her bir köşesinde yayılım gösterdi.
Braille Alfabesi Kaç Karakterden Oluşur?
Braille alfabesi 1-6 kabartmalı noktalardan meydana gelen toplamda 63 karakterden oluşan yazı sistemidir. Matris üzerinde bulunan 63 karakterin kolay okunabilmesi için noktalar yukarıdan aşağı solda 1, 2, 3 sağda 4,5,6 olarak kategorize edilmiştir. Braille alfabesinin ilk 10 harfini örendiğinizde alfabeyi genel olarak öğrendiğiniz anlamına gelir. Bunun sebebi ise ilk 10lu grubun ardından gelen 6lı dikdörtgenin sol alt köşesine nokta yerleştirdiğinizde ikinci 10lu gruptaki harfleri belirlemek mümkündür.
Braille alfabesinde sayılar da bulunmaktadır. Alfabede yer alan rakamlar harfler arasında bir karmaşayı önlemek yani birbirinden ayırmak adına kullanılmaktadır. Braille alfabesinde bulunan a, b, c, d, e, f… gibi harflerin baş kısmına rakam işareti konur ve rakamlar sıralanır.